Alapanyagok
Az alapanyagokat a Zalai dombságban található kiváló szálszerkezetű, dimenziós, jó minőségű kemény és lágy lombos fafajok biztosítják.

A fürészáruk apanyagát az FSC minősítéssel rendelkező Zalaerdő Zrt.-től szerezzük be.

Tölgy

A zalai erdők jellegzetes fája. Több fajtája a levél és termés alapján jól elkülöníthető, de anyagaik külső megjelenésben, műszaki tulajdonságokban nem különböznek lényegesen. Ezeket a fákat - a csertölgy kevésbé jó minőségű fájától megkülönböztetve - a faipari gyakorlatban nemes tölgyeknek is nevezik. Leveleik tojás alakúak, mélyen karéjozottak. A kéreg sötétbarna, függőlegesen barázdált.
Famagasság: 30 - 40 m,
Törzsátmérő: 1 - 2,5 m.
Edények: A korai pásztában nagyok, nyitottak, a késői pászta apró edényei sugárirányban rendeződnek.
Bélsugár: Igen nagy, mindhárom metszeten feltűnő. A bütün sárga, az egyéb szövetekben világosabb sugárirányú vonalak, a sugármetszeten szabálytalan széles, fénylő szalagok, a húrmetszeten a többi szövetnél sötétebbnek tűnő hosszabb-rövidebb barna vonalak.
Szín: A szíjács keskeny, sárgásfehér, a geszt sárgásbarna.
Sűrűség: 690 kg.m-3.
Egyéb műszaki tulajdonságok: Kemény, kopásálló, sugárirányban könnyen hasítható, jól megmunkálható. Gőzölés után hajlítható. 10 - 12%-os csersavtartalma miatt tartós. Durva szövetű. Nehezen szegezhető, csavarozható.
Leggyakoribb hibák és kártevők: Szárításkor repedékeny, főleg gyűrűs repedésre hajlamos. Szabad térben a labirintus taplógomba veszélyezteti. A szíjácsos anyagot a szíjácsbogár megtámadja.
Felhasználás: Igen széleskörűen használható. Bútorgyártás, az épületasztalos-ipar külső elemei, külső és belső lépcsők, korlátok, falburkolatok, parketta, küszöb; kádáripar, bognáripar, vasúti talpfa, útburkoló kocka, bányafa.

Bükk

A mérsékelt égövben mindenütt elterjedt. Amerikában és Európában is számos fajtája létezik, de a faanyagukban nincs számottevő különbség. Főleg a dombvidékek északkeleti hűvösebb oldalát kedveli. Vékony, világosszürke, fényes kérge idős korban is sima. Bőrszerű fényes, közel kerek levelei hullámos szélűek.
Famagasság: 35 - 40 m,
Törzsátmérő: 0,7 - 1,5 m.
Évgyűrű: Az évgyűrűhatár és a pásztahatár is jól látható a bütün, íve a bélsugaraknál megtörik. Az évgyűrű rajzolata a hosszmetszeten is látható.
Edények: Szabad szemmel nem láthatók.
Bélsugár: Sok, feltűnő, a rajzolatot jelentősen befolyásolják. Sugármetszeten több mm magas barna színű tükrökként, húrmetszeten rövid, barna köménymagra emlékeztető vonalkákként láthatók.
Szín: Színes geszt nélküli fája vörösesfehér, gőzölve vöröses, hússzínű.
Sűrűség: 720 kg.m-3.
Egyéb műszaki tulajdonságok: Kemény, kopásálló, nagy szilárdságú, gőzölve jól hajlítható. Finom szövetű, minden eljárással jól megmunkálható. Nem tartós.
Leggyakoribb hibák és kártevők: Leggyakoribb növekedési hibája az álgesztesedés. Az ilyen anyag tartósabb, de repedékenyebb és nem telíthető. Gyakori a színegyenletlenség az álgesztmentes részekben is, ez gőzöléssel kiegyenlíthető. A kitermelt fa különösen fülledékeny. Gőzölés nélkül repedésre, vetemedésre hajlamos. A beépített faanyagot számos korhasztó gomba és rovar károsítja, ezért csak beltéri felhasználásra javasolható.
Felhasználás: Igen széles körű beltéri és vegyi hasznosításra alkalmas. A hajlított bútorgyártás és rétegeltlemez-gyártás legfontosabb alapanyaga. Ezenkívül parketta, falburkolat, fatömegcikkek, sportszerek, szerszámnyelek készülnek belőle. Csersav- és egyéb inkrusztálóanyag-mentes vegyi összetétele különösen alkalmassá teszi vágódeszkák, fakanalak, élelmiszeres és vegyszeres hordók készítésére. Cellulóz és jó minőségű faszén is készül belőle. Forgácsát felhasználják hús füstölésre, ecetgyártásra, sőt a fűrészpora állati takarmányozásra is alkalmas.

Csertölgy

Közép- és Délkelet-Európában őshonos, a déli domboldalakat kedvelő fafaj. Kérge fekete, igen durva hosszanti repedésekkel. Elnevezése a kéreg magas csersavtartalmára utal.
Famagasság: 25 - 30 m,
Törzsátmérő: 0,5 - 1,5 m.
Edények: A korai pásztában nagyobbak, nyitottak, több sorosak, mint a nemes tölgyé.
Bélsugár: Sok, mindhárom metszeten feltűnő. Megjelenése hasonló a nemes tölgyhöz, de sugár- és húrmetszeten kisebbek és gyakoribbak.
Szín: A szíjács széles, piszkosszürke, a geszt vörösesbarna.
Sűrűség: 850 kg.m-3.
Egyéb műszaki tulajdonságok: Igen nehéz, kemény, kopásálló. A sok bélsugár miatt rideg, repedékeny. Nehezen megmunkálható, durva szövetű, szálkásodó. Csersavtartalma alacsony.
Leggyakoribb hibák és kártevők: Igen gyakran álgesztes. Az egészséges álgesztű fát a kereskedelemben szokás vörös csernek nevezni. Gyakoriak a fagyrepedések, amelyek évről évre felújulva a törzsnek ormósságot adnak. Sokszor csomós, jellemző a sík- és térgörbe, valamint a sudarlós fatörzs. Az élő fában is keletkezhetnek gyűrűs repedések. Számos korhadást okozó gomba és farontó bogár károsítja.
Felhasználás: A gyakori hibák miatt igen alacsony a kihozatal (13 - 15%), ezért elsősorban mint kiváló tűzifát használják fel. Az ép rönkből származó egészséges anyag belső térben a nemes tölggyel azonos módon használható.

Akác

Észak-Amerikában őshonos, Európában csak az 1600-as évek elején telepítették. Magyarország erdeinek 20%- akác. Levelei 7-21 tojás alakú levélkével páratlanul szárnyaltak. Világosbarna kérge idős korban vastag, mélyen, durván kötegesen repedezett.
Famagasság: 20 - 25 m,
Törzsátmérő: 0,3 - 0,6 m.
Edények: Tilliszekkel telítődnek a gesztesedés során, ezért a bütün fehér pontoknak látszanak.
Bélsugár: Színük a környező szövetekkel megegyező, ezért csak sugármetszeten - tompa fényű apró tükrökként - látszanak.
Szín: A világossárga szíjács igen keskeny, 3-6 évgyűrű, a geszt világos sárgászöldtől sötét zöldesbarnáig változik. Gőzölve csokoládébarna.
Sűrűség: 770 kg.m-3.
Egyéb műszaki tulajdonságok: Igen kemény, kopásálló, rugalmassága, hajlítószilárdsága és törésállósága kiemelkedően nagy. Durva szövetű, szálkásodó, nehezen hasítható. Természetes tartóssága az európai fafajok között a legnagyobb. Vetemedésre, repedésre a gyors növekedés miatti belső feszültség következtében hajlamos. Ez a tulajdonság gőzöléssel javítható, de a gőzölés hatására tartóssága csökken. Kristályos zárványai miatt a szerszám élét erősen koptatja.
Leggyakoribb hibák és kártevők: Az egyenetlen évgyűrűszélesség, külpontosság, sudarlósság, tővastagodás, csomósság jellemző növekedési hibák, amelyek a fűrészáru-kihozatalt csökkentik. Farontó gombák és rovarok csak a szíjácsos anyagot támadják meg.
Felhasználás: Régebben, mint mezőgazdasági szerszámfát, karót és tűzifát használták. Néhány évtizede a bútorgyártás, kádáripar, parketta, ragasztott épületszerkezet, külső és belső lépcsők, korlátok gyártásának alapanyaga.

Fenyő

Európában őshonos, előfordulása 600 - 1900 m magasságon gyakori. Sűrűn egyesével álló 1,2 - 2 cm hosszú, szúrós zöld tűlevelei az ágakon gyengén csavarvonalban helyezkednek el. Kérge világosbarna, idősebb korban vöröses, kéregcserepei lekerekítettek.
Fatörzs magassága: 40 - 60 m;
Törzsátmérő: 1,2 - 2 m.
Évgyűrűk: Az évgyűrűhatár éles, a széles korai pászta fokozatosan megy át a keskeny késői pásztába.
Bélsugár: Apró, fénylő tükrökként a sugármetszeten láthatók.
Szín: Színes geszt nélküli fája sárgásfehér, a nap hatására erősen sötétedik.
Sűrűség: 470 kg.m-3.
Egyéb műszaki tulajdonságok: Lágy, könnyű, minden eljárással könnyen megmunkálható, jól pácolható, telíthető, nem tartós.
Leggyakoribb hibák és kártevők: Gyakran csomós, a csomók általában barna színűek. Kékülésre hajlamos. A beépített faanyagot a pincegomba, a könnyező házigomba és a házi kéreggomba károsítja. A rovarok (kopogóbogár) is gyakran támadják.
Felhasználás: A bútorgyártásban tömörfa és furnér formában, ajtó- és ablakgyártás, hajópadló, lambéria. Az építőiparban tetőgerendák, tetőlécek, ács- és állványszerkezetek, vezetékoszlop, csónakgyártás, cellulóz- és papírgyártás. A sűrű évgyűrűszerkezetű hibátlan lucfenyőt a hangszergyártás hasznosítja.

Éger

Európában őshonos de Afrikában és Kis-Ázsiában is előfordul. A vízpartokat, lápokat kedveli. Fényes sötétzöld levelei kerekdedek fűrészelt szélűek. Törzse szürke vagy barna, kérge 1-3 cm vastag, a repedések finom hálózatától tagolt.
Famagasság: 20-30 m,
Törzsátmérő: 0,3-0,7 m.
Évgyűrű: A hullámos, olykor fodros évgyűrűhatár elmosódott, alig látható.
Edények: Szabad szemmel nem láthatók.
Bélsugár: Széles, összetett bélsugarai mindhárom metszeten jól láthatók. A sugármetszeten keskeny, fénylő szalagok, a hosszmetszeten hosszú világosbarna vonalak.
Szín: Színes geszt nélküli fája meleg sárgásvöröses, gyakran barna színű szabálytalan ún. bélfoltokkal tarkított.
Sűrűség: 550 kg.m-3.
Egyéb műszaki tulajdonságok: Könnyű, puha, sűrűségéhez képest szilárd, egyenletes szövetű, jól faragható, könnyen megmunkálható. Levegőn nem tartós, de vízzel telítve tartóssága sokszorosára növekszik.
Leggyakoribb hibák és kártevők: Az idősebb élő fában gyakori a bélkorhadás és fagyrepedés. Sokszor korhadt göcsöket tartalmaz. A kitermelt fa fülledésre hajlamos. Magas keményítőtartalma miatt a beépített anyagot a korhadás okozó gombák (könnyező házigomba, pincegomba) gyakran károsítják.
Felhasználás: Újabban a bútorgyártás egyik legkeresettebb alapanyaga. Készül belőle parketta és falburkolat, rétegelt lemez. A faszobrászat, a ceruzagyártás, öntőminta-készítés gyakori alapanyaga.

Egyéb fafajok:

• Kőris
• Hárs
• Juhar

Gyümölcsfák:

• Cseresznye
• Dió
• Meggy
• Alma